Gymnasienivå

Allmän kurs gymnasienivå

Allmän kurs Gymnasienivå är till för dig som vill förbereda dig för yrkeshögskole- eller högskolestudier eller öka din allmänbildning – samtidigt som du utvecklar din personlighet. Kursen är ett utmärkt alternativ till Komvux.

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Det är helt underbart att ta en promenad med en eller ett par vänner. Även hundarna är välkomna!

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Det är trevligt att skapa tillsammans med andra deltagare!

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Studier i en liten grupp, helt underbart!

Oavsett om du behöver läsa in gymnasiegemensamma ämnen eller om du vill komplettera dina gymnasiebetyg ger kursen utmärkta möjligheter att satsa på dina studier. Tillsammans med ansvarig lärare eller studie- och yrkesvägledare bestämmer du vilka gymnasiegemensamma du vill/behöver läsa in. Du kan också skaffa dig särskild behörighet i flera ämnen. Du har med andra ord goda möjligheter att uppnå behörighet för högskolestudier.

Efter att du uppnått tidsomfattningen och blivit godkänt i de obligatoriska gymnasiegemensamma ämnen, har du behörighet att söka till yrkeshögskola eller högskola/universitetet.

Som folkhögskoledeltagare söker du till högskolan i en särskild kvot. På så sätt ökar du dina möjligheter att bli antagen till den utbildning du siktar på. Du får ett studieomdöme, så att du kan söka till högre studier på den särskilda folkhögskolekvoten. Men du kan också välja kursen med målet att få ett år då du fördjupar dina kunskaper, utvecklar din person och får möjlighet att i lugn och ro reflektera över din plats i tillvaron.
På allmän kurs Gymnasienivå utformas ditt schema efter de ämnen just du behöver läsa. Du väljer cirka 5 gymnasiegemensamma ämnen:

 • Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 eller 3,
 • Engelska 5 eller 6,
 • Matematik 1, 2 eller 3,
 • Historia 1b eller 2,
 • Samhällskunskap 1b eller 2,
 • Religionskunskap 1 eller 2
 • Naturkunskap 1b eller 2.

Dessutom ingår ett pass motion eller yoga i veckan, för ditt välbefinnandes skull.
Vi studerar i små grupper, i en takt där alla hinner med. Detta gör att vi kan ta hänsyn till just dina förkunskaper och mål. Du blir inte ”en i mängden”!

Under läsåret får du, förutom ämneskunskaper, övning i att skriva, redovisa inför grupp och fördjupade kunskaper om datorernas fascinerande värld. Under året deltar du i temadagar, studieresor samt olika gästföreläsningar på skolan. Efter avslutade studier kan du få ett studieomdöme.

Skolveckan börjar på måndagen kl. 10.25 och slutar klockan 14.15 på fredagen. Beroende på omfattningen av dina studier kan ditt personliga schema komma att avvika något från detta.

Schema Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag
08.30-09.55        
  F I K A !
10.25-11.50          
  L U N C H
12.50-14.15          
  F I K A
14.35-16.00        

På allmän kurs väljer du att läsa en inriktning motsvarande en halv dag i veckan.

Inriktningen Friskvård vänder sig till dig som söker inspiration till att utveckla din egen hälsa och vill ge dig själv tid att reflektera över din egen roll i små och stora sammanhang. Vi provar på olika aktiviteter och gör mycket tillsammans både för att få en fin gruppsammanhållning och för att få mer energi till de teoretiska ämnena. I friskvårdinriktningen håller vi bland annat på med massage, yoga och uteaktiviteter som cykling och paddling. Vi arbetar med mental träning samt etik och genusfrågor.

Inriktningen Motion och Idrott
vänder sig till dig som är intresserad av motion, idrott och rörelse. Under studietiden ägnar du dig åt träning och rörelse av olika slag. Du får också möjlighet att prova på aktiviteter som utförsåkning, paddling, gokart, golf och klättring. Parallellt fördjupar du dig teoretiskt i ämnen som träningslära, mental träning och kost- och näringslära. I idrottsinriktningen ingår också studieresor, temadagar, intressanta gästföreläsningar med mera.

Inriktningen Kultur/Kreativ media
vänder sig till dig som vill vika tid åt skapande verksamhet. Då ägnar du dig åt att uttrycka din personlighet på olika sätt. Du får till exempel fotografera, skriva dikter och noveller, skapa bilder, spela teater och göra film. Tillsammans med dina kamrater arbetar du i projekt där de olika inriktningsämnena samverkar till en helhet. Inriktningen Kultur/Kreativ media är studier och kreativitet i skön förening.

Inriktningen Teoretiska studier(egna studier under handledning)
vänder sig till dig som vill ägna extra tid åt dina studier i behörighetsgivande ämnen. Du kan välja att jobba extra med något ämne, på egen hand eller tillsammans med en kompis, med en närvarande handledare till hjälp. Du kan även få hjälp att läsa texter, förfina din studieteknik eller förbereda redovisningar och inlämningar.

På Grimslövs folkhögskola finns också gemensamma aktiviteter för alla deltagare på skolan, och kursgemensamma aktiviteter. Till exempel:

 • Komma samman aktiviteter
 • Studiebesök, teaterbesök, författarbesök
 • Samkväm som ordnas av olika kurser
 • Gemensamma aktiviteter
 • Kreativt skapande och friluftsaktiviteter
 • Välkomst- och julmiddag
Helt underbart att vara ute i det fria!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under studietiden bor många på folkhögskolans internat. Det är ett utmärkt sätt att lära känna nya vänner. Att läsa och bo på folkhögskola brukar våra deltagare uppleva som en av de roligaste och mest utvecklande perioderna i livet.
För dig som bor på internatet finns stora möjligheter att syssla med friskvård även på din fritid. Du kan träna i gymmet eller i idrottshallen. Skolan har också fina omgivningar för promenader och joggingturer. Det är nära till sjön Åsnen, där det finns badplatser och fina naturområden. Skolan ligger i en fin parkmiljö med en lägerplats där man kan tända en eld och sitta och umgås.

Grimslövs folkhögskola ligger vackert på den småländska landsbygden, ett par mil utanför Växjö. Det är en liten skola, och gemenskapen mellan deltagarna – och mellan deltagare och lärare – blir stark. På folkhögskolan finns det plats för såväl samvaro som ensam eftertanke. Ur detta växer det fram en studiemiljö, som gynnar både din person och dina teoretiska studier. Du utvecklas som människa och får vänner för livet.

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till någon av lärarna eller studie- och yrkesvägledare:
Amelie Cid (Friskvård), Christina Magnusson(Kultur/Kreativ media), Josefine Burman (Motion/Idrott), Åsa Erlandsson (Teoretiska studier) eller till studie- och yrkesvägledare
Elisabeth Fuchs

Ansökan
Fyll i ansökan digitalt och bifoga betygskopior, personbevis och ett personligt brev. I brevet berättar du om dig själv och varför du vill/behöver läsa på folkhögskola och varför du väljer just den inriktningen i första hand.
I ansökan ska du ange vilken av inriktningarna du väljer i första hand (1) och i andra hand (2).
Efter att vi fått din ansökan, kontaktar någon av läraren eller studie- och yrkesvägledare dig och du kommer att bli kallad till intervju.
Välkommen med din ansökan!