Inriktning Friskvård

Allmän kurs Friskvård

”För dig som vill läsa in behörigheter, och samtidigt söker inspiration till att utveckla din egen hälsa.” Kursen vänder sig till dig som vill läsa in behörigheter för vidare studier, ge dig själv tid att reflektera över din egen roll i små och stora sammanhang och samtidigt få inspiration till att utveckla din hälsa. På Allmän kurs Friskvård kan du läsa in de kärnämnen som ger behörighet för högskolestudier. I nya gymnasieskolan kallas dessa gymnasiegemensamma ämnen. Du kan också skaffa dig särskild behörighet i flera ämnen.

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Jag valde Allmän kurs Friskvård för att jag kände att Komvux inte är lika intimt som folkhögskolan när det gäller relationen lärare – elev, för att slutföra mina studier, för att få gymnasiekompetens och hitta vardagsrutiner. Förväntningarna, eller kanske kraven ligger på mig. Mitt slutmål efter utbildningen är att vidareutbilda mig till att jobba med ungdomar för det är något jag verkligen brinner för. Robin

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Jag har jobbat i tre år och har varit sugen på att läsa till sjukgymnast sen cirka två år tillbaka. Då mina gymnasiebetyg inte räcker till vill jag öka mina chanser genom att läsa här. Jag valde just friskvårdsinriktningen för att jag är intresserad av det och känner att jag dels vill repetera och dels förnya mina kunskaper inom friskvård! Michelle

Gymnasiegemensamma ämnen som du kan välja

Du kan också välja

Skolveckan börjar på måndagen kl. 10.25 och slutar klockan 14.15 på fredagen. Schema delas ut vid terminsstart.

De teoretiska ämnena varvas med friskvårdsämnen. Veckan består även av motion eller yoga och du har möjlighet att ta dagliga lunchpromenader. Undervisningen sker i mindre grupper. Detta gör att vi kan ta hänsyn till just dina förkunskaper och mål. Du blir inte ”en i mängden”!

Under läsåret får du, förutom ämneskunskaper, övning i att skriva, redovisa inför grupp och fördjupade kunskaper om datorernas fascinerande värld.

Efter avslutade studier kan du få ett studieomdöme.

Kursens friskvårdsämnen

En del av skolveckan är vikt åt friskvårdsämnen. Här får du möjlighet att, på många olika sätt, prova på hur du kan skapa motivation och inspiration för att aktivt påverka din egen hälsa. Du studerar friskvård i ett helhetsperspektiv på individ-, grupp- och samhällsnivå. Du får också en inblick i människans psykologi, lär dig mental träning och diskuterar etiska och filosofiska frågor.

Även praktiska moment som att prova på klassisk massage och hur du kan sträva efter själslig och kroppslig harmoni genom yoga och meditation, ingår. Genom att få ökad förståelse för begrepp som mänskliga rättigheter, demokrati och genus kan du tydligare se din del i ett större sammanhang och lättare påverka din livssituation.

Friskvårdsämnen

Folkhögskolan – en harmonisk och utvecklande miljö

Under året deltar du i temadagar, studieresor samt olika gästföreläsningar på skolan. Du som är speciellt intresserad har på hösten möjlighet att delta i en konferens om mänskliga rättigheter. För dig som bor på internatet finns stora möjligheter att syssla med friskvård även på din fritid. Du kan träna i gymmet eller i idrottshallen. Skolan har också fina omgivningar för promenader och joggingturer. Det är nära till sjön Åsnen, där du lätt hittar platser för intressanta naturstudier och rekreation.