Grundläggande nivå – för dig som behöver grundskolekompetens

Allmän kurs Grundläggande nivå är för dig som saknar fullständig grundskola.

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Vi har fotokurs! Det är trevligt att vara ute och fota!

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Det finns ett fint bibliotek.

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Teoristudier i en liten grupp.

På Allmän kurs Grundläggande nivå

kan du komplettera dina studier i de ämnen du saknar. Du kan utveckla dina språkkunskaper i svenska och samtidigt får du möjlighet till personlig utveckling och gruppgemenskap.
I en mångkulturell miljö utvecklas vi tillsammans och förbereder dig för gymnasiestudier.

Vi möter varje person på lämplig nivå och tar hänsyn till just dina behov och mål. Undervisningen sker i mindre grupper så att vi kan ta hänsyn till just dina utvecklingsmål.

Studietiden är mellan 1 och 3 år beroende på dina förkunskaper.

Målet är att du ska få kunskaper och färdigheter som du behöver för att kunna studera vidare på gymnasienivå. Vi stödjer och hjälper dig i din kunskaps- och personlighetsutveckling.

Kursen är till för dig som:

• är 18 år eller äldre,
  • behöver komplettera dina kunskaper på grundskolenivå,
  • inte har studerat på länge och känner en viss ovana för studier

Du får:

• tillfällen till att samarbeta med andra och en gruppgemenskap med dina klasskamrater och med andra deltagare på skolan,
  • studievana och de verktyg som du behöver för att du ska klara av dina studier
  • behörighet att söka till gymnasienivå

Efter att du blivit godkänt i de obligatoriska ämnen, får du ett intyg med ett omdöme som du använder för att söka vidare till gymnasienivå, som förbereder dig för vidare studier på yrkeshögskola eller högskola/universitet eller till arbete.

Ämnen du läser

Du deltar i nedanstående ämnen enligt individuell planering gjord tillsammans med kursansvarig, för att nå fullständig behörighet till gymnasiet och sedan kanske även vidare studier på yrkeshögskola eller högskola/universite

• Engelska
  • Matematik
  • Samhällskunskap
  • Svenska/Svenska som andraspråk
  • Motion, idrott, yoga och friluftsaktiviteter

I kursen ingår också:

• Studieteknik
  • Omvärldskunskap
  • Svensk kultur och svenska traditioner
  • Skapande aktiviteter
  • Motion är obligatorisk för alla och inte valbart
  • Skolans gemensamma aktiviteter är obligatoriska även för den här gruppen

Utöver de teoretiska ämnen, väljer du en av nedanstående inriktning:

Inriktningen Friskvård vänder sig till dig som söker inspiration till att utveckla din egen hälsa och vill ge dig själv tid att reflektera över din egen roll i små och stora sammanhang. Vi provar på olika aktiviteter och gör mycket tillsammans både för att få en fin gruppsammanhållning och för att få mer energi till de teoretiska ämnena. I friskvårdinriktningen håller vi bland annat på med massage, yoga och uteaktiviteter som cykling och paddling. Vi arbetar med mental träning samt etik och genusfrågor.

Inriktningen Motion och Idrott vänder sig till dig som är intresserad av motion, idrott och rörelse. Under studietiden ägnar du dig åt träning och rörelse av olika slag. Du får också möjlighet att prova på aktiviteter som utförsåkning, paddling, gokart, golf och klättring. Parallellt fördjupar du dig teoretiskt i ämnen som träningslära, mental träning och kost- och näringslära. I idrottsinriktningen ingår också studieresor, temadagar, intressanta gästföreläsningar med mera.

Inriktningen Kultur/Kreativ mediavänder sig till dig som vill vika tid åt skapande verksamhet. Då ägnar du dig åt att uttrycka din personlighet på olika sätt. Du får till exempel fotografera, skriva dikter och noveller, skapa bilder, spela teater och göra film. Tillsammans med dina kamrater arbetar du i projekt där de olika inriktningsämnena samverkar till en helhet. Inriktningen Kultur/Kreativ media är studier och kreativitet i skön förening.

Inriktningen Teoretiska studier(egna studier under handledning) vänder sig till dig som vill ägna extra tid åt dina studier i behörighetsgivande ämnen. Du kan välja att jobba extra med något ämne, på egen hand eller tillsammans med en kompis, med en närvarande handledare till hjälp. Du kan även få hjälp att läsa texter, förfina din studieteknik eller förbereda redovisningar och inlämningar.
På Grimslövs folkhögskola finns det dels gemensamma aktiviteter för alla deltagare på skolan, dels kursgemensamma aktiviteter.
Till exempel:

• Komma samman aktiviteter
  • Studiebesök, teaterbesök, författarbesök
  • Samkväm som ordnas av olika kurser
  • Kreativt skapande och friluftsaktiviteter
  • Välkomst- och jul- och avlutningsmiddag

Det finns också tid och plats för många roliga möten.

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Petra Vieweg eller studie- och yrkesvägledare Elisabeth Fuchs.

Ansökan

Fyll i ansökan digitalt och bifoga betygskopior, personbevis och ett personligt brev. I brevet berättar du om dig själv och varför du vill/behöver läsa på folkhögskola och varför du väljer just den inriktningen i första hand.
I ansökan ska du ange vilken av inriktningarna du väljer i första hand (1) och i andra hand (2).
Efter att vi fått din ansökan, kontaktar någon av läraren eller studie- och yrkesvägledare dig och du kommer att bli kallad till intervju.

Välkommen med din ansökan!

huseby8anas i biblioteket

På gång