Möt Nina från Växjö som läser Hälsa/Friskvård på Grimslövs folkhögskola

Det var både en tillfällighet och ett medvetet beslut att jag började studera här. Jag levde ett prestationsinriktat liv i högt tempo och insåg att jag behövde ta tag i mina levnadsvanor. Via en vän hörde jag om Grimslövs folkhögskola och det fanns något väldigt lockande över livsstilen. Tanken att få vara i en miljö där det finns tid att ta hand om sig själv, tänka och reflektera.

På Hälsa/Friskvård får jag lära mig alla de bitar jag känner att jag saknat tidigare. Äta bra, träna bra, ha tydliga rutiner, hantera stress och tänka på sin mentala hälsa. För många är utbildningen en karriärväg men för mig är det lika mycket en personlig resa, där jag får utvecklas och lära mig mer om mig själv. Det lockade mig också att vi får en massageterapeututbildning. När jag är klar har jag ett yrke som sitter i mina händer. Det kommer jag alltid att ha med mig och det ger mig en frihet och en trygghet.

Samtliga moment på kursen är relevanta. Alla människor måste äta, sova och träna för att behålla en god hälsa. Utbildningen ger dig en livskunskap som är ovärderlig. Det är hög nivå fast det är en praktisk utbildning. Vi har lärare som föreläser på universitetet. Och så har vi lärare som själva tävlat i världseliten. Allt de pratar om och förmedlar har de upplevt själva. Det ger en trovärdighet.

Något som genomsyrar utbildningen är att teori alltid varvas med praktik. Det innebär att allt som vi lär oss får ett sammanhang. På så sätt blir det intressant och kunskapen stannar kvar. Det blir inte bara något du vet, utan något du kan. Ett teoretiskt ämne som syreupptagningsförmåga blir jättespännande, bara för att du själv märker skillnaden när du tränar. Den synen på kunskap tycker jag är fantastisk.

Något jag tyckte var jobbigt i början var avsaknaden av betyg. Jag är van vid att resultat ska mätas och redovisas. Här finns inte det. Här får vi tänka själva och utveckla en känsla för vad som är rätt. När intresset för lärandet och kunskapen i sig blir det viktiga istället för kicken från prestationen, då finns det plötsligt utrymme att göra fel och upptäcka saker som man inte hade upptäckt annars. Då utvecklas saker på ett helt annat sätt.

Året har gett mig en studielust som gör att jag vill läsa vidare på högskolan. Det känns roligt och inspirerande, inte kravfyllt. Det här året handlar om att investera i sig själv. Att våga göra det. Och det kostar inte mycket. Oavsett vad du kommer att jobba med i framtiden får du med dig ett kapital som du alltid kommer bära med dig. Det är ditt.