Möt Sophia från Skellefteå som läser KHD, konsthantverk/design, på Grimslövs folkhögskola

Här på Grimslövs folkhögskola får vi möjlighet att arbeta med och kombinera många olika material. KHD var den enda folkhögskoleutbildning jag hittade med det upplägget och det lockade mig.

Det var min studievägledare som tipsade mig. Jag kollade hemsidan och tyckte att utbildningen passade mig. Jag åkte ner hit på intervju och kände direkt att jag ville stanna här.

Verkstäderna är unika. Vi får verkligen chansen att jobba med många tekniker och material. Vi blir introducerade i de olika materialen men sedan är det upp till oss elever att fördjupa oss så mycket vi vill. Det är mycket egenansvar och vi uppmuntras att testa och prova oss fram, experimentera.

Design och konsthantverk går som en röd tråd genom alla material. Vi har alltid en nära dialog genom hela processen. Det är en av de viktigaste sakerna på den här utbildningen, att alltid följa en process. Det är oerhört givande att få ha den dialogen med lärare och andra elever. Lärarna är kunniga och har varit yrkesverksamma länge. De kan materialen och är väldigt pedagogiska.

Stämningen på skolan är öppen. Det är en mötesplats för människor med olika erfarenheter och det skapar en kreativ miljö. Det finns en tydlig känsla av att skolan är här för oss. Har man en idé så finns det alltid en möjlighet att få genomföra den. Det känns väldigt lyxigt.

För mig har det varit enormt givande att få vara i den här miljön. Jag känner att oavsett vad jag vill göra i framtiden så har jag med mig detta. Till någon som funderar på att börja plugga här vill jag bara säga: våga ta steget, fundera inte så mycket. Själv flyttade jag 150 mil och var rädd att jag skulle längta hem. Nu känns Grimslöv som hemma.