Vårt miljöarbete

Vårt miljöarbete består av flera olika delar och en del var att vi under 2013 skulle nå upp till att 30 % av alla inköpta livsmedel l skulle vara miljömärkta.  Det slutliga resultatet blev nästan  35% under 2015 och under 2016 satsar vi på att nå 40%. Kravmärkta livsmedel eller ekologiska produkter, även MCS-märkt fisk ingår i de siffrorna och vi arbetar kontinuerligt med att utöka andelen miljömärkta livsmedel.

Utifrån en helhetssyn på individen så vill vi skapa möten mellan människor där kunskap delas och växer. Den gemensamma måltiden är för oss en viktig del av helheten på Grimslövs folkhögskola. Maten hos oss är lagad från grunden med stor omsorg och kärlek och råvarorna är till stor del ekologiska/KRAV samt rättvisemärkta. Vi har mycket god erfarenhet av att laga specialkost samt vegetariska rätter. Vi ser att den gemensamma måltiden är  för viktig del av folkhögskolestudiernas helhet för att man skall kunna välja bort den.

I stort sätt allt som vi serverar till frukost är ekologiskt/KRAV och Restaurang Grundvig är också,  sedan flera år tillbaka, kravcertifierat enligt ARANEA.

Vi jobbar också med att ha ett så litet produktionssvinn som det går och verkar  för att det slängs så lite mat som möjligt. Det är dock nödvändigt att slänga en del mat eftersom vi också måste följa livsmedelslagen och servera säker mat. Vi ”återanvänder” den mat som slängs och det produktionssvinn som blir genom att allt mals ner och skickas till en biogasanläggning i Växjö. Biogasen kan bland annat driva bilar och bussar.

Vi har nu installerat en ny och större frys i källaren.  Det har gjort att vi kan kassera/återvinna 5 st äldre frysboxar och på så vis sparar vi mycket energi och miljö.  Vi har också gjort om vår gamla frys till en ny och enegisnålare kyl.

Våra köttfria/vegetariska måltider  innebär också minskad miljöpåverkan för genom att äta mindre kött sparar vi på jordens resurser, det är vårt sätt att  minska utsläppen av växthusgaser.

Följande produkter i vårt sortiment är miljömärkta och det tillkommer nya produkter kontinuerligt:

Ägg
Kaffe
Skivad ost
Te  
Bananer
Äpplen
Apelsiner
Päron
Rödbetor
Palsternackor
Rödbetor konserverade
Gurka inlagd
Ketchup
Lingonsylt
Havregryn
Mannagryn
Vetemjöl
Bitsocker rättvismärkt
Strösocker rättvismärkt
Morot
Vitkål
Gul lök
Potatis
Russin
Mellanmjölk
Grädde
Gräddfil
Filmjölk
Yoghurt
Cream fraiche
Smör
Fruktyoghurt
Apelsin marmelad
Matolja
Alfa groddar
Solroskott
Kaviar
Spagetti
Broccoli Fryst
Blomkål Fryst
Spenat Fryst
Blåbär