Att spinna glittrande livstrådar och väva vänskapsband/INSTÄLLD

För vem: För alla som älskar att låta händerna syssla med trådar och garn – alla är välkomna både med och utan förkunskaper. Det finns möjligheter till skapande, lärande och utmaningar med spånad på alla nivåer.

 

Innehåll: Urd, den visa spinnerskan spann människans livstråd. Som en oändlig och mjuk tråd ringlar den sig ned genom historian av människohänders lek och rytmiskt sysslande i ett magiskt skapande. Småflickan vred långsamt fram tråden på sin spinn-krok, innan hon lärde att sätta sländan i snurr, medan mormodern i sen tid trampade spinnrocken.. Trådarna tvinnades till ett garn, som flätades, knöts eller vävdes till tyger eller band. Och uppe i Polstjärnan satt Gammelmormor och spann hela stjärnhimlen runt, runt, natt efter natt. I månljuset dansade de unga kvinnorna cirklande runt på jorden. Året, solen och månen och kvinnorna spann i evig rundgång…  

Med nordiska berättelser, sånger och händernas arbete – gärna ute i solskenet – återupptäcker vi i en gemenskap den gamla kunskapen om att spinna med enkla redskap – både spinn-krok (föregångaren till sländan) och sländan, och spinnrocken. Det går att spinna också med andra material än ull för den som vill prova det – till exempel papper eller växter, eller har eget material att spinna. 

Med garnet kan vi sedan testa att bandväva, brickväva eller fingerväva.

 

Tid: v. 27, 1-5  juli 2019
Antal dagar: 5
Pris för kost och logi: 5 095 kr, (inklusive materialkostnad).

Kursledare: Kirsten Brunsgaard

Ev. frågor om kursen: kirsten.brunsgaard@gmail.com

Anmälan senast den 20 maj 2019

Anmälan är bindande. Vid avbeställning senare än 14 dagar före kursstart, debiteras 25 % av kurskostnaden.