Bergs & Forsguide – internationell yrkesutbildning (EGY)

Himalaya väntar på dig

"Pulsen är hög, andningen tung. Vi är alla utmattade men vår vilja att nå toppen får oss att fortsätta.
Visst finns det stunder då vi tvekat, velat vända och längtat hem till värmen och våra egna sängar, men ett uppmuntrande ord, en blick upp mot toppen och vi tar ännu ett steg. Trots adrenalinet som pumpas ut i kroppen får vi alla ett slags inre lugn utav bergen som omsluter oss. Vi har kunskapen vi behöver, starka ben och frisk luft i våra lungor, men framför allt har vi varandra.
Vi vandrar den smala och slingrande stigen upp för berget, över stenar och upp genom molnen innan vi tillslut når vårt mål, toppen på 5500 meter över havet. Vi blickar ut mot detta magnifika panorama som sträcker ut sig framför oss. Alla bubblar vi ut i skratt av ren fascination över Himalayas storhet.
En dag väl värd att minnas. En dag på jobbet!"

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Jag vill lära, träna och guida människor på avlägsna platser inom det jag älskar, med ett hållbart sinne där naturen ligger närmast hjärtat.
Sofia Klingborg

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Namaste! Min tid i Nepal kommer jag aldrig att glömma. Otroligt duktiga instruktörerna, guider och sherpas i ett av världens bästa klassrum.
Tommy Antfolk

Citat från Grimslöv Folkhögskola

På Bergs-& forsguide utbildningen har vi ställts inför många utmaningar. Vi är nu redo att upplysa människor om allt fantastiskt som naturen har att erbjuda.
Tobias Johansson & Filip Vernersson

Läs mer på kursens egen hemsida Bergs & forsguide 

Kolla in vår filmer från trekkingen och raftingen på länkarna här: Himalaya trekking Nepal rafting

Vad hände sen efter utbildningen på och Bergs- & forsguidekursen och Turismlinjen. Se filmen här!

Bland världens högsta berg och mest fantastiska floder

Grimslövs Folkhögskola har efter flera år av samarbete med Ram Silwal Adventure valt att tillsammans med Mountaineering Association of Nepal, Royal Beach Camp och Nepal Ministry of Tourism skapa en gedigen Internationell Bergs-och Forsguide utbildning i Nepal.

Efter två introduktionsveckor på hemmaplan i Grimslöv startar det riktiga äventyret i Nepal, det idealiska klassrummet. Här finns flera av världens högsta toppar och utmanande forsar som lockar till sig människor från hela världen. Utbildningen omfattar tolv veckor i Nepal, där du tränas i de två olika momenten, bergsguide respektive forsguide. Bland annat får du kunskaper inom riskbedömning, gruppdynamik och ledarskap som varvas med många praktiska moment där du får testa på att vara både deltagare och ledare.

Mountain bridge

Du anländer till Kathmandu och åker vidare mot den välkända bergskedjan Langtang, ett populärt område för klättrare och vandrare som vill uppleva dess vackra sluttningar och storslagna vyer. Väl på plats välkomnas du av instruktörer och lärare som kommer hjälpa och vägleda dig igenom hela äventyret. Du börjar med att lära dig vandringsteknikens grunder för att sedan få en introduktion i bergs- och isklättring. Du kommer att genomföra toppbestigningar upp till 5 500 meter över havet. På schemat finner du även expeditionsplanering där du får lära dig att finna den lämpligaste vägen bland bergen, bygga lägerplats och hantera räddningsutrustning.

Vi reser sedan vidare till Royal Beach Camp, RBC, som är vårt basläger för forsguideutbildningen. RBC är ett eko- äventyrscamp som ligger precis vid Trishuli River, en av Nepals mest uppskattade floder för både nybörjare och mer erfarna forspaddlare. Under forsguideutbildningen tillbringar du många timmar på vatten, med både kayaking och rafting, nedför några av världens bästa floder. Du övar först upp din paddelteknik i lugnare vatten och snart är du redo att ta dig an mer utmanade och krävande forsar. White water rafting är en riskfylld aktivitet och därför lägger vi mycket energi på att du ska lära dig att ”läsa” floden och klara av räddningssituationer. Det här kommer väl till pass under vår längre flodexpedition.

RBC rafring

Hållbarhet är något vi värnar om och ämnet går som en röd tråd genom hela utbildningen. Utbildningen ger dig möjligheten till följande internationellt erkända certifieringar efter godkänd examination av Live The Adventure UK:

Outdoor Instructor Training Academy’s Mountain and Expedition Skills Award, UK.
National Navigation Award Scheme, UK.
Whitewater Rescue Technician Pro Award, USA.
International Raft Guide Training Award, UK.
Outdoor First Aid Award, UK.

Efter 12 veckor i Nepal återvänder vi till Grimslövs folkhögskola för en avslutande kursvecka. Men det är inte bara meriterande certifieringar du bär med dig i duffelbagen hem. Du får med dig minnen av vackra landskap, spännande interkulturella möten och ett brett nätverk som du kan ha nytta av i din framtida karriär.

Raftingboat

Vi söker dig som vill ha en innehållsrik och intensiv yrkesutbildning med hög kvalitet som ger dig goda förutsättningar för framtida arbete inom den internationella äventyrsturismen, med inriktning på vandring, bergbestigning och forspaddling. Kursen hålls på engelska och vi varvar teori med praktik för att du på bästa sätt ska förberedas inför en yrkesroll i branschen.

Du som söker till oss ska vara minst 18 år och ha en normal grundkondition samt kunna simma minst 200 meter. Vi vill också se att du ska ha ett genuint intresse för friluftsliv och äventyr och en stor ambition att satsa på din utbildning. Söker du utmaningar och vill jobba med människor i spännande friluftsmiljöer? Välkommen att söka till oss!

Kolla gärna in våra elevers äventyr i Nepal på filmen!