Bergs- & forsguide praktiska förberedelser

stupa

Resor, kost & logi med mera

Grimslövs folkhögskola och Ram Silwal Adventure ombesörjer alla praktiska förberedelser inför kursdeltagandet. Du har möjlighet att söka CSN inklusive merkostnadslån för att finansiera din utbildning och du betalar för nedanstående kostnader. Skolan ordnar en genomförbar avbetalningsplan för dig som elev på kursen.

• flyg till Nepal t/r samt transporter inom landet under kursen

• logi under 12 veckor i Nepal dvs samtliga nätter på hotell, guest house, Royal Beach Camp och tält

• grupplogi under 2 veckor på Grimslövs folkhögskola (uppstarts- resp. avslutningsveckorna)

• frukost, lunch och middag (inkl. vatten) under hela utbildningen, 5-7 dagar i veckan beroende på kursmoment

• gemensam utrustning för samtliga berg- och forsaktiviteter i Nepal

• internationella certifikat, instruktörer och guider enligt kursbeskrivningen

• övriga kursrelaterade kostnader såsom kurslitteratur, parkavgifter, tillstånd för trekking, emergency rescue mm

• tjänstereseförsäkring via Grimslövs folkhögskola som dock ska kompletteras med en personlig reseförsäkring som täcker vistelse på hög höjd och forspaddling.

Den studerande får själv ordna pass (giltigt 6 månader efter hemkomst), vaccinationer och visum till Nepal som söks via Nepals generalkonsulat i Stockholm. Visumet kostar ca 100 USD för 90 dagar.

Råd inför resan

Vaccinationer
Inför resan kan du behöva skydd mot smittsamma sjukdomar. Vilka vaccinationer som behövs varierar beroende på vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och på vilket sätt du reser. Ibland kan en epidemi i ett land leda till en ändrad rekommendation under en period. Även personliga skäl vägs in som exempelvis allergier, vissa kroniska sjukdomar, ålder, graviditet och tidigare vaccinationer. Nedan följer några exempel men kontakta en vaccinationsmottagning för en aktuell och individuell rekommendation:

Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna ses över.
Skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B.
Tyfoid
Tuberkolos
Dukoral (ett koleravaccin)
Rabies (till vissa riskgrupper)
Japansk encefalit (i vissa områden)
Malaria: Profylax med malariatabletter (kan komma ifråga i södra delen av Nepal)
Övrigt: Mygg kan sprida sjukdomar som t.ex. malaria och japansk encefalit. Om du har mygg i din omgivning – använd alltid myggstift/spray på fria hudytor! Långärmad skjorta och långbyxor minskar ytterligare risken för myggbett. Vid övernattning på landsbygd eller i djungel bör du även använda ett impregnerat myggnät som skydd.
Gula febern-vaccinationen krävs om du nyligen har varit i eller anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika.

Det är bra att börja i god tid och helst kontakta vaccinationsmottagningen gärna någon/några månader före avresan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan. Om du behöver resa med kort varsel finns fortfarande möjligheten att ta färre doser, eftersom ett visst skydd är bättre än inget alls. Du kan alltid rådgöra med vaccinationsmottagningen.

Råd om mat och dryck
Det finns ett par råd om mat och dryck som du kan följa för att försöka minska risken för att få turistdiarré på resan. Men eftersom smittoämnena som orsaker diarré är vanliga är det inte lätt att undvika besvär. Vad du kan göra är att äta väl genomstekt eller kokt mat och undvika råa skaldjur och rå fisk. Som alltid är det bra att tvätta händerna i samband med måltider och efter toalettbesök. Säkrast är att använda dricksvatten från obrutna plast- eller glasförpackningar, vatten som kokats och renats via filtrering. Om du har turistdiarré kan du bli illamående, få kräkningar, magknip och ibland feber. Det finns särskild vätskeersättning och receptfria läkemedel som du kan köpa på apoteket och ha med på resan.

När du vistas på hög höjd
Om du besöker platser som ligger på 2500 meter höjd eller högre kan det ta lite tid innan kroppen anpassar sig till det lägre lufttrycket. Då kan du få symtom som med ett gemensamt namn kallas för höjdsjuka. Besvären är oftast lindriga på lägre höjder men kan även bli allvarliga. Du kan få symptom som illamående, svaghetskänsla, huvudvärk och ”dagen efter känsla”. Du kan då behöva stanna två, tre dagar på samma höjd för att långsamt vänja dig. Om du inte blir av med symptomen eller om det blir värre måste du ta dig till en lägre höjd och uppsöka läkare. Det finns också läkemedel, exempelvis acetazolamid, som motverkar besvären.

Här får du lite inspiration från våra turismelevers resa och praktik i Nepal!