KHD-Konsthantverk/design

KHD - Bred kreativ utbildning med högt tempo

För dig som vill utvecklas konstnärligt och hantverksmässigt. Här har du möjlighet att bredda och fördjupa dina kunskaper, hitta dig själv och växa i ditt konstnärliga och personliga uttryck. KHD är en ettårig utbildning inom konsthantverk och formgivning med inriktning mot färg/form, design, trä/metall och väv/textil.

Ett utmärkt år för dig som är nyfiken på och vill prova många olika material, tekniker och uttryckssätt. Det handlar om att utforska gränser, att överskrida gränser och att flytta gränser. Speciellt för KHD är att du arbetar både med formgivning och tillverkning av dina olika produkter. Kursen har mycket gott anseende och utvecklas ständigt. Vår målsättning är att du ska få ut så mycket som möjligt av läsåret hos oss och vara rustad att gå vidare till högre utbildningar.

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Många bollar i luften, personlig utveckling, kunskapsförmedlande, man lär sig allt, gemenskap. Pontus och Mariana

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Bra språngbräda, gott rykte, kreativt kaos, utvecklande, stort flöde, mångfasseterat, tidlöst, engagerande. Anna-Maria

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Ideskapande, högt tempo, stor bredd, sjukt roligt, många utmaningar, spännande, mänskligt. Petter

Verkstäder

För att nå ett bra resultat krävs det egna initiativ och arbetsinsatser under såväl lektioner som fritid. Du kommer att få tillgång till alla våra verkstäder, även på kvällar och helger. Verkstäder finns för teckning, målning, digital bildbehandling, foto, vävning, textiltryck, trä, metall, svetsning, smide, lera, gips, betong mm. Du har också tillgång till en egen arbetsplats. Vi har en stor mängd olika material på skolan vilket ger bra förutsättningar för ett effektivt år med mycket experimenterande.

Arbetssätt

Stor kreativitet, högt tempo och många möjligheter kännetecknar utbildningen där genomgångar varvas med praktiskt arbete. Utmärkande för KHD är det stora engagemanget från både lärare och elever. Upplägget har stor flexibilitet. Du kommer att få arbeta med både givna och friare projekt, ofta temabaserade. Här finns också utrymme för egna fördjupningar. Alla får prova på allt och stort utrymme ges för fria experiment i en mängd olika material och tekniker som textil, trä, metall, betong, plexi, gummi, glas mm. Genomgång av varje teknik följs av en temabaserad uppgift och deadline för skiss och färdig produkt. Du bestämmer sedan själv var du vill lägga tyngdpunkten. Vi följer upp dina arbeten och din personliga utveckling regelbundet genom workbook-metoden och individuell handledning.

Färg/form

Centrala ämnen i utbildningen är färg/form och design. I ämnet färg/form presenteras en mängd olika material, tekniker och uttryckssätt inom teckning och målning. Genomgångar och arbete i svartvita tekniker som kol, grafit, tusch, olika kritor, pigment och bindemedel, olika måleritekniker som ex. gouache, akvarell, tempera, akryl, blandtekniker mm. Dessutom perspektivlära, färglära, kroki, grafiska tekniker, komposition, inramning, presentation, papperskunskap mm. Vi har också färg&formveckor där du kan ägna dig åt teckning/målning under en hel vecka. Här får du möjlighet att utveckla dina konstnärliga idéer samt skapa ett bra underlag för arbetsprover. Här ingår också tredimensionellt arbete och digital bildbehandling.

Design

Ämnet Design består av idé- och formdiskussioner, presentationer, presentationsteknik mm. Här presenterar du dina idéer och olika projekt utifrån givna ramar. Här arbetar du också med idéskisser, modeller och prototyper för att på bästa sätt förbereda dina projekt som du sedan tillverkar i verkstäderna. Stor vikt läggs vid processen från skiss till färdig produkt.

Väv/textil

Här kommer du att lära dig formgivning och tillverkning av textila produkter med tyngdpunkt på vävning och textiltryck. Vävningen är allt annat än traditionell. Du kommer att få arbeta mycket experimentellt med många olika material och tekniker som målad varp, rundväv, dubbelväv, rya mm I ämnet textiltryck kommer du i kontakt med blocktryck, vattenbaserad foto screen mm. Ramar finns i stort antal och många olika storlekar. Du får lära dig mönsterkomposition och mönsterrapportering. Vi arbetar även med fritt broderi, textil skulptur, färgning, batik och många andra fria textila tekniker. Du får också lära dig materiallära, bindningslära, garnberäkning mm.

Trä/metall

Träämnet består av egen formgivning och tillverkning av möbler mm. Här ingår arbete med såväl traditionella handverktyg som moderna maskiner. Du kommer att få lära dig om trämaterialet, tillverkning av mock-ups och prototyper, böjträ- teknik, skärsvarvning, ritteknik, ytbehandling och olika sammansättningstekniker. Metallämnet består bl.a. av verkstadsteknik, materiallära, svetsning, lödning och järnsmide.

Motion/friskvård/tillval

Kursen innehåller inga teoretiska ämnen. Förutom de ämnen som nämns ovan finns dessutom motion/friskvård på schemat. Du har också möjlighet att välja till ett tillvalsämne under höstterminen ex. foto, drama, aerobics, bollspel, musik mm.

Internatet

Grimslövs folkhögskola har ett internat med plats för ca 100 boende. Nästan alla elever på KHD bor på skolan. Detta skapar sammanhållning, positiv utveckling och gemenskap. Det innebär också att man bättre kan utnyttja tiden i verkstäderna. Detta är säkert en av förklaringarna till att så mycket med hög kvalitet hinner tillverkas under året.

Studieresor, verkstads- och materialkostnad

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri, men du betalar för material och studieresor. Du har tillgång till väldigt mycket material på skolan och du får behålla allt du tillverkar under läsåret och det brukar bli väldigt mycket!

Du betalar 1 600 kr/månad för studieresor, verkstads- och materialkostnader.

Studieresor

Närheten till en spännande design- och inredningsbransch skapar förutsättningar för intressanta kontakter och studiebesök. Vi gör också längre studieresor i Sverige och utomlands. Alla studieresor är obligatoriska och en viktig del i undervisningen. Här kommer också konst- stil- och designhistoria in på ett naturligt sätt.

Utställningar

KHD arbetar mycket utåtriktat och deltar ofta i mässor, tävlingar och andra arrangemang. Vi genomför under året flera stora externa utställningar med utvecklande arbete kring informationsmaterial, utställningsteknik, presentation, samarbete mm. Vi syns och hörs mycket i media.

Praktik

I utbildningen ingår även två – tre veckors praktik. Här får du möjlighet att möta verkligheten och knyta kontakter inom ett brett område av de konstnärliga uttrycksformerna. Praktiken kan göras i Sverige eller utomlands.

Vad händer efter Grimslöv?

KHD ger dig en bred bra grund för vidare studier. Kursen har mycket gott anseende och många skolor rekommenderar oss som förberedande utbildning. Stort utrymme ges för information kring olika utbildningar, arbete med arbetsprover och presentationer. De allra flesta av våra elever fortsätter att studera. Vi har elever på de flesta högre utbildningarna i Sverige. Allt fler väljer också att studera utomlands. För många av våra elever har drömmen blivit verklighet: Att få arbeta som formgivare, inredare, arkitekt, konstnär, möbel- snickare, textilformgivare, pedagog mm eller att bara få utvecklas som människa, det är gott nog.

Möt några av våra elever och se exempel på vad som hänt efter Grimslöv

Ansökan/Arbetsprover

KHD har varje år många sökande och av dem kallar vi ca 70 personer till intervju och information. Vi har inga arbetsprover utan utgår ifrån människan och försöker få en mycket blandad grupp som vi tror kan bli en spännande och dynamisk helhet. Tjejer och killar med olika personligheter, bakgrund och erfarenheter, olika åldrar och från olika delar av landet. Det personliga mötet är viktigt för att du skall få möjlighet att se om utbildningen och miljön känns rätt för dig. Du får tillfälle att se skolan, verkstäder, internat mm och träffa nuvarande elever och oss lärare. Det ges också möjlighet att se vår utställning med elevarbeten. När du söker till oss ska du skicka in ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och varför du söker till KHD, vilka förväntningar du har osv.

Välkommen du också till ett spännande år!