Safari & vildmark – internationell yrkesutbildning (EGY)

 • Ansök här
 • Från Grimslöv till Afrika

  "Baobaträdens krokiga silhuett speglas tydligt på den torra marken i det vackra orangefärgade skenet.
  Den majestätiska giraffen sträcker sin långa hals mot trädkronorna och samsas på savannen med zebror, antiloper, lejon, flodhästar, hyenor och mycket mer. Den biologiska mångfalden som ger kraft åt allt levande är slående och du känner en otrolig tacksamhet när du skådar ut över de fantastiska vyerna från baksätet av jeepen.
  Plötsligt, mitt i lugnet ser du henne. Lejonhonan tittar intensivt mot oss från ett par meter bort och tiden tycks stanna upp. Tystnaden är slående och du känner att pulsen stiger och att en svettdroppe långsamt träder fram i pannan Du har aldrig känt dig mer levande och fri än just här och nu - This is Africa!"

  Citat från Grimslöv Folkhögskola

  Kilimanjaros snötäckta topp, den vidsträckta savannens gyllengula gräs och Indiska Oceanens turkosblå vatten –
  är några av mina bästa minnesbilder från i Afrika.
  Henrik Näslund

  Citat från Grimslöv Folkhögskola

  Afrikansk vildmark och safari för mig är dimmiga bergs-toppar, tropisk djungel, elefanter, giraffer, lejon och soluppgångar över den torra savannen – men det är också den hänförande symbiosen mellan vilda djur, enastående natur och nyfikna människor.
  Saga Swahn

  Citat från Grimslöv Folkhögskola

  Att resa till Afrika är en resa som alla borde få uppleva någon gång i livet. Jag har förälskat mig i Afrikas charm och fått en inblick i hur man lever livet till fullo – hakuna matata!
  Andreas Henriksson

  Läs mer på kursens egen hemsida Safari & vildmark

  Kolla in våra trailers från Afrika:
  Safariguide
  Äventyrsguide

  Ditt äventyr har bara börjat

  Grimslövs folkhögskola har en lång tradition från att genomföra yrkesutbildningar inom turism- och resebranschen där friluftsliv och äventyrsturism har haft en framträdande plats. Sedan flera år tillbaka har skolan arbetat tillsammans med Safariresor, som arrangerat flera uppskattade studieresor för våra elever till både Kenya och Tanzania. Vi har nu valt att utveckla detta samarbete genom att tillsammans med Safariresor och College of African Wildlife Management Mweka skapa en gedigen Internationell Safari och Vildmarks utbildning i Afrika.

  En stor del av kursen kommer givetvis att hållas i Afrika, där du som deltagarna får möjlighet att upptäcka naturen och djurlivet på nära håll. Genom utbildningen kommer du att få en god förståelse för safari- och vildmarksturismen och ha möjlighet att utveckla din förmåga att arbeta i spännande och utmanande miljöer.

  Efter tre introduktionsveckor på Grimslövs folkhögskola med kurser om t ex turism- och guidekunskap, natur- och djurliv samt ekoturism är du förbered för det riktiga äventyret i Afrika. Vi startar med att resa till Kenya och huvudstaden Nairobi. Där tillbringar vi ett antal dagar för att lära oss mer om turismen i Östafrika och göra intressanta studiebesök på bland annat David Sheldrick Wildlife Trust och elefant barnhem. Därefter väntar safari i Nairobi Nationalpark och Hell’s Gate Nationalpark.

  I Tanzania fortsätter våra studier med kursdagar på College of African Wildlife Management Mweka, som ligger vid foten av Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Vi besöker Kilimanjaros nationalpark, där vi vandrar en bit upp på bergets sluttningar för att lär oss om områdets flora och fauna. Efter dessa kursmoment kommer nästa höjdpunkt; ett flertal spännande safariturer där du får uppleva naturen och djuren på nära håll och studera hur de lokala guiderna och parkvakterna jobbar. Safaribesöken och turerna tar dig till flera kända parker såsom Tarangire, Lake Manyara och storslagna Serengeti.

  Kursen hålls mestadels på engelska och vi varvar teori med praktik för att du på allra bästa sätt ska kunna förberedas inför en framtida yrkesroll. Du får bland annat kunskap om interkulturella möten, afrikansk kultur och swahili. Utveckla din förmåga inom guideteknik och ledarskap samt riskbedömning i utmanande miljöer. En grundlig förståelse för hållbar turism, djur- och naturskydd samt helhetskonceptet att kunna planera och genomföra arrangemang inom safari- och vildmarksturism och mycket mer. Veckorna i Afrika är intensiva och otroligt utvecklande.

  Tack vare ett gott samarbete med företag och organisationer inom turism- och äventyrsbranschen kan vi säkerställa en hög kvalitet på både innehåll och genomförande av kursmomenten. Vårt team av lärare och instruktörer har mångårig erfarenhet för att ge dig de bästa förutsättningarna för att efter avslutad utbildning kunna finna din plats inom branschen.

  giraff

  Från Tanzania fortsätter vi sedan vår utbildning i grannlandet Uganda där ett besöka i Bwindi Impenetrable National Park är ett måste. Vi vandrar genom den djupa djungel, uppför de dimhöljda bergen för att försöka få en skymt av de mytomspunna bergsgorillorna. Det finns ingen garanti att vi möter dessa fantastiska djur, men är turen med oss så får vi garanterat ett minne för livet.
  Efter regnskogens alla apor och fåglar reser vi vidare till Entebbe för att summerar vi vårt 5 veckors långa äventyr i Östafrika. Du kan sedan välja att stanna kvar 2-4 veckor för projektperioden eller återvänd till Sverige för fortsatta studier. Under projektperioden har du möjlighet att göra studiebesök, ha en arbetsplatsförlagd utbildningsdel, vara volontär på bevarandeprojekt, delta i en expedition eller genomföra litteratur- och fältstudier. Under de sista kursveckorna på skolan håller vi föreläsningar och redovisningar för att förankra de kunskaper och erfarenheter du fått under din utlandsvistelse.

  Safari & vildmarksturismen växer i hela världen och i synnerhet i Afrika. Människors fascination av vilda djur och den afrikanska kulturen skapar möjligheter men även en del utmaningar. En utbildning i Afrika är ”en kontrasternas resa” mot det vardagliga livet hemma. Bredden av upplevelser, nyfikenhet och respekt för den biologiska mångfalden och interkulturella möten, är kunskaper att ta med sig i resväskan livet ut. Även i Sverige finns turistföretag som efterfrågar kunnig personal till sina naturresor och vildmarksaktiviteter, både inom landet och utomlands. Med vår utbildning i bagaget har du god förståelse för dessa arrangemang och kan bidra till att utveckla hållbar turism. Här finns möjlighet för dig att arbeta med eko- och naturturism, friluftsliv och äventyrsresor.

  Vi vill att du som söker till oss ska vara minst 18 år och ha ett genuint intresse för natur- och djurliv. Du ska ha god samarbetsförmåga och servicekänsla samt en stor vilja att utveckla din guideteknik och ledarskapsförmåga. Vi förväntar oss också att du kan hantera engelska i både tal och skrift samt är anpassningsbar till de förhållanden som väntar i Afrika. Du behöver även ha en bra grundkondition och friluftslivserfarenhet samt vara simkunnig för att kunna delta i våra utflykter och safaris.

  Vill du utmanas och utveckla dina kunskaper inom safari- och vildmarksturism?
  Välkommen att söka till oss – vi ser fram emot att följa med på ditt livs resa! Afrika lämnar ingen oberörd!

  Välkommen med din ansökan!

  Kolla in våra turismelevers reseäventyr i Afrika!