Turism, rekreation och service [EGY]

turism

Ett spännande arbete väntar i turism- och resebranschen

Turismlinjen är till för dig som vill arbeta med turism och resor i Sverige eller utomlands. Vi vill att du ska vara nyfiken, utåtriktad, flexibel och tycka om att arbeta med människor. Självklart vill vi även att du har ett genuint intresse för service och upplevelser, samt viljan att satsa på din utbildning.

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Topptur till Kebnekaise, skidlärarkurs i Sälen, klippklättring i Spanien, volontärresa till Costa Rica och mycket mer kan jag skriva på mitt CV när jag söker jobb inom turismbranschen i framtiden. Angelica Dahlqvist

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Det är inte en lugn stund på utbildningen. Man lär sig nya saker nytt hela tiden, tack vare intressanta föreläsare och studiebesök. Pricken över i:et är praktiken som jag gjorde på Elite Stadshotellet i Växjö. Pierre Göransson

Citat från Grimslöv Folkhögskola

Är du äventyrslysten och gillar utmaningar kommer du att trivas på turismlinjen. Med utbildningen i bagaget ökar du dina chanser till ett jobb i resebranschen. Själv blev jag reseledare för Fritidsresor. Arvid Käll

Framtidsbransch med omväxling

Få begrepp är så förknippade med positiva upplevelser som turism och resor. Det är därför inte förvånande att branschen växer över hela världen. Inom turist- och resenäringen finns en mångfald av stimulerande yrken. Du kan välja att arbeta på resebyrå, hotell eller flygplats. Du kan arbeta som reseledare, äventyrsguide eller kryssningsvärd eller varför inte arrangera mässor och konferenser? Målet med utbildningen är att öppna dörren till denna variationsrika och omväxlande bransch samt att hjälpa dig att hitta ett arbete efter avslutad utbildning. Erfarenhetsmässigt vet vi att elever som gått utbildningen har haft lätt att hitta intressanta arbeten.

Samarbete med turismnäringen

Under tre innehållsrika och intensiva terminer ger vi dig goda kunskaper om turist- och resenäringens olika verksamhetsområden. Kursinnehållet är framtaget i samarbete med turist- och resebranschen för att på bästa sätt förbereda dig inför en yrkesroll. Representanter från branschen deltar också i utbildningen som gästföreläsare samt medverkar i flera av våra specialkurser. Ett exempel är vår reseledarkurs utomlands som anordnas i samarbete med Fritidsresor.

Med turism och äventyr på schemat

Huvudämnet i utbildningen är Turist- och resekunskap. Ämnet innehåller undervisning i allt från Turist- och resenäringen i Sverige och utomlands, till kundservice, säljteknik och marknadsföring.
En förutsättning för att du ska lyckas inom branschen är att du är serviceinriktad och kan ta hand om människor. I ämnet Person-, grupp- och ledarutveckling ger vi dig därför möjlighet att utveckla din egen förmåga inom detta område.

•  Turist- och resenäringen i Sverige
  •  Äventyrsaktiviteter
  •  Engelska
  •  Datakunskap/IT

Vi lägger stor vikt vid att du ska få både teoretiska och praktiska kunskaper. I undervisningen varvar vi därför föreläsningar och praktiska övningar med projekt, studiebesök och studieresor.

• Växjö turistbyrå
  • Amadeus introkurs Tramtravel
  • IATA (extra tillval)
  • mfl

Vi bjuder in flera gästföreläsare till skolan under utbildningen och vi deltar även i seminarier som arrangeras i Växjö. Här är några exempel.

• Wiveka Roth, Fritidsresor AB
  • Joachim Svenezon, Solresor AB
  • Staffan Widstrand, naturfotograf och ekoturism
  • Annelie Utter, natur- och ekoturism resor
  • Örjan Olsson, Highlights, säljkurs
  • Leena Bergkvist, Nyföretagarcentrum, starta eget
  • Jan Gunnarsson, Värdskapet utveckling AB
  • Kenth Åkerman, Relationsbyggarna
  • Robert Ekholm, Indien – Den gyllene stranden
  • Ulf Nilsson, Kina och Vietnam
  • Vera Simonsson, Baffin Babs, Vega Expeditions
  • Ola Skinnarmo, Nord- & Sydpolen, Nordost Passagen
  • Renata Chlumska, Mount Everest och Around America Adventure

Ekonomi

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri, men du betalar för studieresor och litteratur samt vissa specialkurser.

Praktik

Utbildningen innehåller hela 18 veckors arbetsplatsförlagd utbildning med praktik. Vi har ett stort kontaktnät inom branschen och hjälper dig att finna en praktikplats i Sverige eller utomlands, inom valfritt intresseområde. Två veckor ligger under den andra terminen och sexton veckor under den tredje. Den tredje terminen genomförs i form av distansundervisning med kursträffar och är yrkesförberedande. Därefter är valet ditt – om du vill arbeta i Sverige eller utomlands.

Med Turismlinjen i bagaget

Med vår utbildning i bagaget får du en bred kompetens inom områdena Turism, rekreation och service. Vi har ett gott rykte bland företagen inom turism- och resebranschen och efter examen brukar våra elever ha lätt att hitta intressanta arbeten. Under utbildningen har du dessutom fått möjlighet att utveckla dig själv och haft otroligt roligt på köpet.

Ansökan

Till vår turismutbildning antas varje år 20 studerande. Vi brukar ha ungefär 100 sökande till dessa platser varför vi gör ett första utval där vi inbjuder ca 40 sökande till en informationsträff. Träffen innehåller en presentation av skolan och kursen, rundvandring, möte med lärare och årets elever samt naturligtvis intervju med de sökande.

När du söker till oss vill vi att du skickar med ett personligt brev och motiverar varför du vill studera hos oss. Naturligtvis hoppas vi att du kommer på vår informationsträff. Vi tror att det kan vara både trevligt och nyttigt för dig att besöka vår skola för att kunna bedöma om vår utbildning passar just dig.

Välkommen till oss på Turismlinjen!

Välkommen till Grimslöv