Skicross i Lofsdalen

Vi fick förfrågan redan under hösten om vi ville vara med och hjälpa till som funktionärer på skicrosstävlingar SM och Europacup i Lofsdalen under våren. Vår lärare Annki frågade oss i klassen om det fanns något intresse och självklart fanns det intresse hos några av oss som gillar det här med att åka skidor och sport. Vi blev ett gäng på 12 personer som skulle dra iväg vecka 13. Ingen av oss hade gjort något liknande tidigare så förväntningarna på hur det skulle bli var väldigt olika i gruppen. Vi var beredda på det mesta. Men när det närmade sig avresa fick vi lite information av vår handledare Jonny om vad för arbetsuppgifter vi skulle ansvara för. De uppgifterna var portdomare, måldomare, västansvarig och vara med i banpatrullen. Eftersom ingen av oss hade varit med på något liknande event innan så visste vi knappt vad det innebar ändå men det kändes utmanande och roligt. Veckan innan vi drog iväg delade vi upp uppgifterna utifrån våra egna önskemål och förutsättningar på skidor. T.ex. de som skulle vara i banpatrullen var det bra om de var duktiga på skidor och man skulle orka mycket fysiskt arbete.

När vi väl var på plats uppe i Lofsdalen, ungefär 75 mil hemifrån Grimslöv började vi veckan med 2 dagars friåkning. Det var härligt. Under tisdagskvällen hade vi vårt första möte och fick då mer ingående information om hur det skulle gå till och vad vi skulle göra kommande dagar. Då kändes det både lugnare och ännu mer på riktigt.  Det man hade gått och varit lite spänd och nervös över kom plötsligt väldigt nära. Jag var nog inte den enda som under natten till onsdagen sov lite dåligt. Kommande dagar blev väldigt innehållsrika och vi fick smaka på allt vad skicross har att erbjuda. Soligt väder, snökaosväder, stillastående, kalla händer och fötter, snabba luncher, skidåkning i nypistade backar, svettiga underställ, rapportera i walkie-talkie, skidkraschar, härliga medarbetare, nöjda skicross åkare och skottande kl. 06.00 en fredagsmorgon.

Under onsdagen pågick det bara träning för åkarna under 2 timmars tid för att de skulle få chans att lära känna banan. Det blev även träning för oss hur vi skulle agera sedan under tävlingsdagarna. Alla fick känna på sina uppgifter och jag som var i banpatrullen tillsammans med Viktor och Henrik kunde efter onsdagen konstatera att vår uppgift var att se till att banan var i bra skick hela tiden och om det hände något, att en flagga gick sönder t.ex. skulle vi åka och byta den. Sedan under torsdagen när det väl gällde flöt allting på väldigt bra. Vi var på plats redan vid halv åtta och var klara framåt 3-tiden. Det vi var omedvetna om när vi var klara på torsdagen var att det skulle snöa ungefär 15-20 cm till morgonen därpå.

Vår handledare Jonny sms-ar till oss på kvällen och frågar om vi kan tänka oss att hjälpa till och skotta banan 06.00 på morgonen dagen efter. Vi är inga veklingar så såklart ställer vi upp på det. Klockan ringer redan vid halv fem och hela gänget stod redo och klara att skotta 6.00. Det var slitsamt och svettigt och efter drygt 6 h kom tävlingen igång. Då var man riktigt glad att man inte skottat 6 timmar förgäves, för de var nära på att ställa in tävlingen ett tag. Efter fredagens bedrövliga snökaos så bjöd lördagen på strålande sol och brunbrända ansikten. SM- tävlingarna drog igång och vår arbetsvecka kunde inte sluta bättre. Som tack för att vi hade gått upp tidigt och hjälpt till med skottningen under fredagen så ville Jonny bjuda oss på en fantastiskt god grillbuffé på lördagskvällen.

Varför vi fick den här förfrågan från Lofsdalen är för att Grimslövs Folkhögskola turismlinjen har sedan några år tillbaka ett samarbete. Varje år under vårterminen har man 2 veckors praktik och under 6-7 år har några från klassen varit i Lofsdalen och praktiserat. Jag var själv uppe i Lofsdalen i år och tyckte det var riktigt bra då man fick testa på både skidskolan, skiduthyrningen och stå i receptionen/skidshopen. Lofsdalen gav oss då också möjligheten till att hjälpa till på skicross och det var första gången för turismlinjen i år men förhoppningsvis blir det en återkommande aktivitet. /Hanna Ahlström, Viktor S Örning, Henrik Näslund