Sommarfjäll Kebnekaise

Veckan började med att vi på olika vis tog oss till Nikkaluokta där vår vandring skulle börja. Väl där åt vi middag innan vi begav oss ut på väg mot Kebnekaise. Vi hade ingen bestämd plats där vi skulle tälta utan vi gick tills vi tyckte att det var lagom att slå läger för natten. Dagen därpå blev en ganska lugn dag, vi gick den sista biten till stället där vi gjorde vårt basläger för veckan, ungefär 1 km från fjällstationen. Sen passade vi på att planera inför veckan och ta en fika på stationen. Planeringen var svår eftersom vädret ändrade sig hela tiden så vi förstod att det var bäst att ta det lite dag för dag istället.

På onsdagen bestämde vi oss för att gå upp i Tarfaladalen till stugan där och titta på glaciärerna och den blå/gröna glaciärsjön. Där hade vi också turen att få träffa stugvärden Lars som välkomnade oss till stugan. Vädret var sådär så vi såg inte mycket av de höga bergen som omringar dalen men vi fick i alla fall se forskningsstationen och höra Lars berätta att Tarfaladalen är Sveriges blåsigaste plats. På torsdagen hade vi en dag då vi fick välja själva vad vi skulle hitta på så det blev lite olika. Några gick till Elsas bro medan andra gick till jättegrytorna och Silverfallet eller helt enkelt tog en vilodag på stationen inför den kommande toppturen dagen därpå.

För fredagen blev nämligen den bästa dagen att gå den långa vägen upp till Sydtoppen och vi hade otroligt tur hela dagen. Trots att vandringen var jobbig så flöt det på bra i god fart. Större delen av gruppen gick den västra leden och två gick den östra leden med guide för att få lite mer klättring. Vädret var bra, nästan ingen blåst men lite molnigt på vägen upp. När vi äntligen kom upp mot toppen och vad som egentligen såg ut som en snöhög bland molnen trodde vi nästan inte att det var sant. Och upp kunde vi gå allihop samtidigt eftersom det var så bra underlag, det var så skönt att slippa hålla på med selar och stegjärn. Nöjda över vår bedrift gick vi sedan den långa vägen tillbaka med trötta ben men glada sinnen. Vädret sprack upp och vi fick se en fantastisk utsikt vilket gjorde det till ett bra avslut på en lyckad vandring. Självklart blev det ett stopp på fjällstationen innan läggdags där vi firade med godsaker som morotskaka och varm choklad!

Vandringen tillbaka till Nikkaluokta gjorde vi lite olika dagar men det gick bra för oss alla och när vi kom fram tror jag att vi alla var nöjda med vår vecka i fjällen, bland Sveriges högsta toppar. /Emma Gunnarsson