Vinterfjällutbildning med ”extra allt”

En hel vecka i fjällen med sällskap av våra hurtiga vänner i Hälsa/friskvårdsklassen, det visste man snabbt att det skulle bli ett minne för livet.
En sån härlig vecka med så varierande och många aktiviteter! Klokt nog, med tanke på alla elevers varierande skiderfarenhet sedan tidigare, så började vi ganska horisontellt – på längdskidor. Första dagen inleddes med teknikövningar av olika slag, något som var otroligt givande, även för dem som redan visste hur det gick till – man fick sig några tankeställare gällande den perfekta stavistättningen och kroppshållningen, och bättre  kan man ju alltid bli. För några av oss var detta första gången på ett par smala skidor, så introduktionen var en ovärderligt bra förberedelse med tanke på föjande dag. Dag två innebar nämligen en fjälltur på längd förbi Städjan. Otroligt vackert var det, men också blåsigt. Oj, vad glad man var över teknikpasset dagen innan! Lunchpausen var en välbehövlig energitankning som satt riktig fint med vindskydden uppsatta och värmande kaffe och choklad i termosarna.

Tredje dagen var vi ju redan kungar på längd, så vi tog oss över till nästa steg, vilket var utförsåkning. Med de bägge klasserna uppdelade i gröna, blå, röda och svarta åkare beroende på tidigare erfarenhet så var skidskola väldigt nyttigt för samtliga av oss! Fantastiska skidlärare med oändligt tålamod lärde oss allt från att stå stabilt på skidorna till snygga svängar och baklängesåkning. Efter några kul dagar med slalom så var det några som bytte till bräda och även gick snowboardskola.

Utöver längd- och utförsåkning bjöd veckan på både lite lugnare och ännu mer fartfyllda aktiviteter; myskväll med musiktema som HF-klassen anordnade gav riktigt god stämning, och ett äventyr i form av skotersafari var helt klart en av veckans höjdpunkter. Vi hann även med studiebesök på Pernilla Wibergs hotell, härlig afterski i solskenet, och för dem som kände att kroppen klarade en aning till, så blev det några fler längdturer under veckans kvällar. Gör man så här mycket så är boendet viktigt, och vi bodde också fantastiskt bra, i fräscha lägenheter nära backen. Där lagade vi goda middagar, hade mysiga och välbehövda chipskvällar, samt hoppade in i upptinande bastubad. En helt fantastisk vecka, man ville helst att den aldrig skulle vara över! Men med så fullspäckade dagar så var det nog dags ändå med lite vila för benmusklerna, och tid att smälta alla intryck.

Med ett gäng vackra blåmärken på benen och solbränna med hjälmkant i pannan så var vi alla otroligt snygga skidexperter när vi till slut satte oss på bussen hem till skolan i Grimslöv.
/Emelie Östman

Kolla in filmen från vår vintervecka på Idre Fjäll 2014/2015! /Saga Swahn