Din tid är nu

Välkommen till Grimslövs folkhögskola

Jag heter Erik Engsbråten och jag är rektor på Grimslövs folkhögskola. Jag vill passa på att berätta lite om folkhögskola i allmänhet och Grimslövs folkhögskola i synnerhet. Personligen anser jag att folkhögskolan erbjuder så många möjligheter. Och det är om de möjligheterna jag vill berätta.

Du står inför en mycket speciell resa. En upplevelse som du kommer att bära med dig för resten av livet. Framför dig väntar så mycket mer än en utbildning. På Grimslövs folkhögskola får du möjlighet att landa, lära och växa tillsammans med andra. Du får erfarenheter. Du får insikter. Du får vänner för livet.

Här på skolan kommer vi nära varandra. Vi delar glädje, ambitioner och utmaningar. Du får också utrymme att vara dig själv. Utvecklas på ditt eget sätt, i din egen takt. Kanske upptäcka helt nya sidor hos dig själv.

Grunden för allt vi gör är en hållbar livsstil. Vi tror på hälsa genom rörelse och naturnära upplevelser. Vi äter ekologiskt hållbar mat och utvecklar tillsammans en livsstil i bättre samklang med naturen och oss själva.

Vi som arbetar på Grimslövs folkhögskola är stolta över vår skola. För oss är det en förmån att få vägleda människor i ett öppet och kreativt klimat där både kursdeltagare och lärare bidrar med kunskap, livserfarenhet och engagemang. Den fridfulla platsen bidrar med rika upplevelser och rum för eftertanke.

Din tid är här och nu. På Grimslövs folkhögskola finner du allt du behöver för att göra det mesta av den.

Kunskap genom studier och upplevelser

Folkhögskolan är en unik utbildningsform som nyligen fyllt 150 år. Folkhögskolan har alltid varit extra mycket till för vuxna som haft mindre studiemöjligheter än genomsnittet. Det har därför givit personer som boende ute på landsbygden, personer från hem som saknar studietradition, personer med utländsk bakgrund och personer med funktionsnedsättningar och diagnoser en möjlighet som de annars inte hade fått. Folkhögskolan är också till för alla andra vuxna som vill bli behörig för högre studier, förbättra sin svenska, skaffa sig en yrkesutbildning eller bara vill bilda sig inom något spännande område. Folkhögskolan är i allra högsta grad en del av det livslånga lärandet.

Det som särskiljer folkhögskolan från annan vuxenutbildning är bland annat betoningen av ett demokratiskt arbetssätt och demokratiska arbetsformer. Inom folkhögskolan är det inte bara något som det pratas om. På folkhögskolan arbetar vi med demokratin på riktigt. Inom folkhögskolan vill vi att du som deltagare ska agera för att förbättra samhället och din egen livssituation. Inom folkhögskolan låter vi kulturen ta en stor plats så att du som deltagare får ta del av och för den delen skapa olika former av kultur och kulturupplevelser.

Grimslövs folkhögskola har Region Kronoberg som huvudman och har funnits ända sedan 1876. På Grimslövs folkhögskola betonar vi särskilt några saker. Det handlar om att vi är en folkhögskola med hälsoprofil. Det innebär att vi erbjuder särskilda utbildningar och inriktningar kopplat till hälsa, att det finns tillval för alla våra utbildningar inom hälsoområdet, att vi kan erbjuda oerhört goda möjlighet till rörelse och fysiskt aktivitet genom gym, gymnastiksalar, PT-rum, utegym, fotbollsplan, beachvolleybollplan, frisbeegolf och mycket annat. Det är ingen slump att Friskis och Svettis utbildar många av sina instruktörer just här. Hälsa är dock mer än bara fysisk aktivitet. I vår skolrestaurang Grundtvig serveras bra och varierad kost som dessutom är ekologisk till närmare 50 %. Vi har alltid ett vegetariskt alternativ som alla kan del av vilket ger oss möjlighet att minska vårt klimatavtryck.

Våra sociala aktiviteter och samkväm är också hälsa. De ger möjlighet för alla att bli sedda och skapa nya kontakter och vänskapsband. Vi erbjuder också samtalsstöd via våra duktiga kuratorer. Vår pedagogik blandar teori och praktik och det är ingen slump att vår slogan är kunskap genom studier och upplevelser. Vi är nämligen helt övertygade att när du får uppleva något på riktigt och utföra något verkligt, då lär du dig mer. Då skapas nya minnen för livet. Något som ligger till grund för att många talar om sin tid på Grimslövs folkhögskola som sin bästa tid i livet.

Grimslövs folkhögskola är också känt för sitt stora och livliga internat. Vi har fyra olika elevhem med plats för närmare 100 deltagare. Som deltagare kan du välja att bo på internatet och få ta del av hela folkhögskoleupplevelsen i en härligt lantlig och lummig miljö, inte långt från Sveriges nyaste nationalpark. Eller om det passar dig bättre av något skäl, bo någon annanstans och pendla in till skolan.

För dig som är ute efter en inspirerande plats att konferera så har du också kommit rätt. Vi har nyligen gjort en rejäl renovering av Ekhagens kurs och konferens som också är en viktig del av vår verksamhet. Här finns 30 mycket fräscha hotellrum samt alla andra konferensfaciliteter man kan önska. Därtill får man som konferensgäst ta del av vår erkänt goda mat.

Slutligen vill jag hälsa just dig välkommen till oss på Grimslövs folkhögskola där alla medarbetare inte vill något hellre än att just du ska lyckas med dina studier.

Vi ses,
Erik Engsbråten